Κιρσοί

Home / Κιρσοί

Τι προκαλεί τους κιρσούς;

Όταν αποτυγχάνουν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί της ροής του αίματος στις φλέβες (δηλαδή ροή από τα πόδια προς την καρδιά) τότε συμβαίνει αυτό που ονομάζεται «φλεβική ανεπάρκεια». Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Στην πιο ήπια μορφή της (στάδιο 1) εμφανίζονται ευρυαγγείες, που αποτελούν διατεταμένες μικρές φλέβες του δέρματος, ή δικτυωτές φλέβες (μικρές φλέβες 1-2 χιλιοστά). Οι μικρές αυτές φλέβες σπάνια συνοδεύονται από συμπτώματα ενώ συνήθως ευθύνονται για κοσμητικά προβλήματα που προκαλούν κυρίως στις γυναίκες. Σε πιο σοβαρές μορφές ανεπάρκειας, παρατηρούνται κιρσοί (στάδιο 2), που μπορεί να συνοδεύονται από οίδημα (στάδιο 3), αλλοιώσεις του δέρματος (στάδιο 4), ή πληγές – φλεβικά έλκη (στάδιο 5-6).

Η αιτία της φλεβικής ανεπάρκειας τελικά, και αυτό που προκαλεί όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις της είναι η αυξημένη πίεση μέσα στις φλέβες του ποδιού. Οι φλέβες είναι γενικά ευαίσθητα αγγεία με λεπτό τοίχωμα αφού είναι φτιαγμένες να λειτουργούν με χαμηλή πίεση.

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει αύξηση της πίεσης μέσα στις φλέβες;

1. Η καταστροφή ή δυσλειτουργία («ανεπάρκεια») των βαλβίδων (Πρωτοπαθής).

2. Η απόφραξη των εσωτερικών φλεβών (όπως συμβαίνει στην θρόμβωση) που επίσης καταστρέφει τις βαλβίδες (Δευτεροπαθής)

Τι προκαλεί τους κιρσούς;

Η πρωτοπαθής ανεπάρκεια των βαλβίδων, αποτελεί το πιο συχνό αίτιο φλεβικής ανεπάρκειας και μπορεί να οφείλεται συνήθως σε γενετικά αίτια (ελαττωματικές βαλβίδες), αλλά μπορεί να ευθύνονται και ορμονικά αίτια (π.χ κατά την εγκυμοσύνη), ή τραυματισμοί στα πόδια. Οι βαλβίδες αυτές, όπως έχει αναφερθεί είναι «ανεπίστροφες» (επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς τα επάνω). Όταν κάποια βαλβίδα καταστραφεί ή δυσλειτουργεί, προκαλεί διάταση στο υποκείμενο τμήμα της φλέβας που με τη σειρά της θα προκαλέσει ανεπάρκεια και της επόμενης προς τα κάτω βαλβίδας. Αυτή η διαδικασία, σαν φαινόμενο ντόμινο θα οδηγήσει σταδιακά σε ανεπάρκεια όλο και περισσότερων βαλβίδων και σε διάταση όλης της φλέβας ή και των κλάδων της, προκαλώντας τελικά κιρσούς .

Ο ακριβής εντοπισμός των σημείων της ανεπάρκειας των φλεβών στα πόδια, με την βοήθεια των υπερήχων, είναι εξαιρετικά σημαντικός για την σωστή και επιτυχημένη αντιμετώπιση των κιρσών. Πρέπει δε αυτό να γίνεται από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό («χαρτογράφηση φλεβών») που θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος και εκπαιδευμένους στους Υπερήχους.

Δείτε επίσης…

Τι προκαλεί τους κιρσούς;

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ