Στο Πρώτο σας Ραντεβού

Στο Κέντρο Φλεβικών Θεραπειών Vein Therapy ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του και τα φλεβικά του προβλήματα. Επιδιώκουμε πρώτα απ’ όλα να αισθάνεται ασφάλεια αλλά και άνεση σε ένα φιλικό και ήρεμο περιβάλλον.

Στην πρώτη σας επίσκεψη, μετά από τις πρώτες γενικές πληροφορίες, θα ερωτηθείτε σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό με ιδιαίτερη έμφαση στα αγγειολογικά προβλήματα καθώς και στη φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν λαμβάνετε. Καλό είναι να έχετε μαζί σας τα αποκόμματα των φαρμάκων που παίρνετε εάν δεν τα θυμάστε, καθώς επίσης και όλες τις σχετικές με το πρόβλημά σας παλαιότερες εξετάσεις.

Το Ιστορικό αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών που θα μας κατευθύνει προς τη σωστή διάγνωση. Η αναφορά για ύπαρξη κιρσών (ή «φλεβίτιδας» όπως συχνά λέγεται), ο χρόνος αφότου πρωτοεμφανίσθηκαν, καθώς επίσης και η ύπαρξη συμπτωμάτων όπως αίσθημα βάρους στα πόδια, κάψιμο, πόνος ή πρήξιμο, θα μας οδηγήσει σε μια πρώτη εκτίμηση για την πιθανή θεραπεία. Επιπλέον, πληροφορίες για δραστηριότητες όπως περπάτημα, άσκηση κ.α., και η συνεκτίμηση των συμπτωμάτων με αυτές είναι ιδιαίτερα βοηθητικές.

Θα συνεκτιμηθεί επίσης και το οικογενειακό Ιστορικό αφού είναι γνωστό πως τα φλεβικά προβλήματα και ιδίως αυτά που σχετίζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια (ευρυαγγείες, κιρσοί) συναντώνται συχνότερα σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Μετά από την λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού ο γιατρός θα σας εξετάσει κλινικά ώστε να εντοπισθούν επακριβώς τα προβλήματα. Θα καταγραφούν οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες ή άλλα σημεία που πάσχουν ή παρουσιάζουν κάποια επιπλοκή όπως φλεβικά έλκη ή θρομβοφλεβίτιδες (πρόσφατες ή παλαιότερες). Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται φωτογραφική αποτύπωση των προβλημάτων αυτών ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση με το αποτέλεσμα των θεραπευτικών επιλογών που θα αποφασισθούν.

Η ύπαρξη οιδήματος (πρήξιμο), που αποτελεί ένα συχνό εύρημα των φλεβικών παθήσεων, διαπιστώνεται εύκολα κατά την κλινική εξέταση στο ένα ή και στα δύο πόδια, ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση των φλεβικών προβλημάτων. Πρέπει βέβαια να τονισθεί ότι η παρουσία οιδήματος δεν είναι αποκλειστικό εύρημα των φλεβικών παθήσεων αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες όπως καρδιολογικά προβλήματα, παθήσεις των νεφρών, φαρμακευτικά αίτια κ.α.

Η φυσική εξέταση από τον γιατρό είναι λοιπόν πολύ σημαντική γιατί θα δώσει απαντήσεις και θα εντοπίσει το πρόβλημα εκεί που πραγματικά υπάρχει.

Η εξέταση με υπερηχογράφημα – Triplex από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της κλινικής αξιολόγησης. Αυτό προϋποθέτει βέβαια αφενός μεν την ύπαρξη του κατάλληλου εξοπλισμού και αφετέρου την καλή γνώση της διενέργειας ενός Υπερηχογραφήματος που μπορεί να διασφαλισθεί από την ύπαρξη πιστοποίησης για τον αγγειοχειρουργό, μετά από ειδική εκπαίδευση και εξετάσεις (απόκτηση «Άδειας Εκτέλεσης
Υπερήχων»).

Με το υπερηχογράφημα, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να εντοπίσει τις φλέβες κάτω από το δέρμα ακόμα και τους κιρσούς που δεν φαίνονται. Σκοπός είναι να «χαρτογραφηθούν» όλες οι παθολογικές φλέβες αλλά κυρίως αυτές που αποτελούν την αιτία που δημιουργούνται οι κιρσοί. Επιπλέον ο αγγειοχειρουργός έχει τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας έγχρωμη απεικόνιση στο Υπερηχογράφημα, να ελέγξει τη ροή του αίματος στις φλέβες αλλά και την ανεπάρκεια που αυτές παρουσιάζουν σε πραγματικό χρόνο. («έγχρωμο Doppler υπερηχογράφημα» ή « Triplex» όπως συνήθως λέγεται). Μπορούν να εντοπισθούν με αυτόν τον τρόπο όλα τα σημεία στις φλέβες του ποδιού που παρουσιάζουν ανεπάρκεια, ελαττωματική δηλαδή λειτουργία των βαλβίδων που βρίσκονται μέσα τους, να μετρηθεί η διάμετρος των φλεβών σε διάφορα επίπεδα και να υπολογισθεί το βάθος που αυτές βρίσκονται. Τέλος με το Τρίπλεξ μπορεί ο αγγειοχειρουργός να καταγράψει ακριβώς τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η θεραπευτική παρέμβαση.

Η διενέργεια της χαρτογράφησης μέσω του Triplex από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό έχει ιδιαίτερη σημασία και θα πρέπει να γίνεται σε κάθε εκτίμηση των κιρσών που πρόκειται να αντιμετωπισθούν. Και αυτό γιατί θα βοηθήσει αποφασιστικά τον γιατρό στον σχεδιασμό της καλύτερης δυνατής θεραπείας ώστε ο ασθενής να έχει άμεση ανακούφιση με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση και την αποφυγή τόσο των επιπλοκών όσο και των υποτροπών.

Η εξέταση με Υπερηχογράφημα είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη εκτός από την εκτίμηση των κιρσών και για την διάγνωση της θρόμβωσης, μιας συχνής επιπλοκής των κιρσών. Το Triplex μπορεί να διακρίνει τα ακριβή σημεία της θρόμβωσης, την ύπαρξη ή επέκταση της θρόμβωσης στις εσωτερικές φλέβες του ποδιού (που είναι η πλέον επικίνδυνη), καθώς επίσης και να εκτιμήσει εάν η θρόμβωση είναι καινούργια («οξεία θρόμβωση») ή παλαιά («χρόνια θρόμβωση»).

Ειδικότερα για τις εσωτερικές θρομβώσεις η εξέταση και παρακολούθηση με Triplex φλεβών δίνει τη δυνατότητα της προσαρμογής της θεραπείας ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της νόσου.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος με Triplex αποτελεί την πιο απλή αλλά συνάμα αξιόπιστη, ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδο ελέγχου των φλεβών που έχει στην ουσία αντικαταστήσει άλλες, περίπλοκες, ακριβές ή και δυνητικά επικίνδυνες εξετάσεις όπως η φλεβογραφία. Παρέχει επίσης πληθώρα πληροφοριών για τις φλέβες τις οποίες ο έμπειρος αγγειοχειρουργός μπορεί να αξιοποιήσει για ένα άριστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μετά από την κλινική εξέταση και τον υπερηχογραφικό έλεγχο, ο αγγειοχειρουργός είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς το αγγειολογικό / φλεβικό πρόβλημα καταλήγοντας στην διάγνωση, απαραίτητη προϋπόθεση για το καθορισμό της κατάλληλης θεραπεία. Σαν διάγνωση δεν νοείται απλά ο προσδιορισμός π.χ. «κιρσοί στα πόδια», αλλά η λεπτομερής καταγραφή των φλεβών εκείνων που πραγματικά πάσχουν, ο βαθμός της ανεπάρκειάς τους, η ακριβής εντόπισή τους και η σχέση τους με τις υπόλοιπες φλέβες (επιφανειακές και εσωτερικές). Υπάρχουν πλέον στην φαρέτρα του έμπειρου αγγειοχειρουργού, αρκετές θεραπευτικές επιλογές ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη, ανάλογα με τη σωστή διάγνωση.

Η σωστή και ακριβής διάγνωση εγγυάται την αποτελεσματική θεραπεία και την ουσιαστική ανακούφιση των ασθενών μας.

Τελικό στάδιο μετά την εξέταση, αξιολόγηση και διάγνωση είναι η θεραπεία που θα προτείνουμε ως τελική φάση της επίσκεψης ενός ασθενούς στο ιατρείο μας.

Διαφορετική θα είναι η θεραπεία που θα επιλέξουμε σε «κιρσούς» με ανεπάρκεια και παλινδρόμηση στην κύρια φλέβα (σαφηνής φλέβα) του επιφανειακού δικτύου του ποδιού, σε σχέση με «κιρσούς» στην έξω επιφάνεια του ποδιού που η λειτουργία της σαφηνούς φλέβας είναι άθικτη. Όπως επίσης διαφορετική θεραπεία θα προτείνουμε σε μια περίπτωση θρομβοφλεβίτιδας που περιορίζεται σε μεμονωμένους κιρσούς απ’ ότι σε θρομβοφλεβίτιδα που επεκτείνεται μέχρι τη ρίζα του ποδιού.

Έτσι, η θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη ανάλογα με τον ασθενή και τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά του προβλήματός του. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προταθούν συνδυασμοί θεραπειών όπως π.χ. θεραπεία των κιρσών με LASER και σκληροθεραπεία με αφρό ή μικροφλεβεκτομές και μικροσκληροθεραπεία ευρυαγγειών.

Σήμερα μπορούν να αντιμετωπισθούν και τα πιο δύσκολα προβλήματα με τον πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο.

Πρέπει να σημειωθεί πως δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στην διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αισθητικού αποτελέσματος μετά την όποια θεραπευτική παρέμβαση, γνωρίζοντας πως σε αρκετούς ασθενείς μας αυτό αποτελεί την κύρια αιτία αντιμετώπισης της φλεβικής τους ανεπάρκειας.

Στο Πρώτο σας Ραντεβού

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ