Παθήσεις

Home / Παθήσεις / Παθήσεις

Κιρσοί

“Φροντίστε τα πόδια σας”

Στο Κέντρο Αγγειακών Θεραπειών “Vein Therapy”, αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις Κιρσών και Φλεβικής Ανεπάρκειας με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας ανώδυνα και γρήγορα, εξασφαλίζοντας πόδια υγιή και όμορφα.

Όλοι θα έχουμε προσέξει στα πόδια κάποιων συνανθρώπων μας, σημεία με φουσκωμένα αγγεία κάτω από το δέρμα και τα οποία, εκτός των άλλων, προκαλούν συνήθως και σημαντική αισθητική ενόχληση. Η δυσμορφία αυτή, αποτελεί πολλές φορές την κύρια αιτία που οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν θεραπεία για τους κιρσούς τους, (ή «φλεβίτις» όπως συνήθως λέγεται).

Οι κιρσοί αποτελούν εκδήλωση μιας πολύ κοινής πάθησης που λέγεται Φλεβική Ανεπάρκεια. Υπολογίζεται πως δύο στις τρεις γυναίκες και ένας στους δύο άνδρες πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς, θα αναπτύξουν κιρσούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι κιρσοί αυξάνονται με την ηλικία τόσο σε συχνότητα εμφάνισης όσο και σε αριθμό. Η κληρονομικότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η εγκυμοσύνη, η παρατεταμένη ορθοστασία, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ή επιδείνωση των κιρσών.

Όμως, τι είναι οι Κιρσοί (Φλεβίτιδα); Κιρσοί

Οι κιρσοί ή αλλιώς φλεβίτιδα όπως πολλές φορές αναφέρεται, είναι οι διατεταμένες, «φουσκωμένες» φλέβες που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα των ποδιών και έχουν συνήθως οφιοειδή πορεία. Μπορεί να απαντώνται στους μηρούς, στις γάμπες ή και στα δύο. Όταν το δέρμα είναι πολύ λεπτό ή είναι πολύ επιφανειακές, μπορεί να εμφανίζονται με μπλε χρώμα. Οι κιρσοί είναι εμφανείς μόνο στην όρθια θέση ενώ μειώνονται αισθητά ή εξαφανίζονται στην κατάκλιση.

Έχουν συμπτώματα οι κιρσοί και τι μπορεί να προκαλέσουν;

Οι κιρσοί τείνουν να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο δύσμορφοι με την πάροδο του χρόνου, ενώ μπορεί να προκαλούν συνήθως βάρος στα πόδια, κνησμό, μούδιασμα, κράμπες ή και πόνο.

Μετά από κάκωση, ακόμη και ήπια, μπορούν να ματώσουν – ιδίως στους ηλικιωμένους ασθενείς – όπου το δέρμα τους είναι λεπτό και ευαίσθητο. Επιπλέον, η αυξημένη φλεβική πίεση στο πόδι από τους κιρσούς, πολλές φορές οδηγεί σε αλλοιώσεις του δέρματος που αρχικά μπορεί να προκαλέσουν υπέρχρωση στις κνήμες («καφέ» πόδια), ενώ μπορεί να οδηγήσουν και σε εμφάνιση πληγών («φλεβικά έλκη»). Τα έλκη αυτά, που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους ασθενείς, επουλώνονται πολύ δύσκολα και μόνο μετά από κατάλληλη θεραπεία.

Κιρσοί

“Το 50% – 60% των γυναικών πάσχει από Φλεβική Ανεπάρκεια, ενώ μία στις δέκα γυναίκες από αυτές θα αναπτύξει τελικά Κιρσούς.”

Αγγειοχειρουργός Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Θεραπεύονται οι κιρσοί και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;

Οι φλέβες από τη στιγμή που θα δημιουργήσουν κιρσούς δεν μπορούν πια να ξαναγίνουν φυσιολογικές. Χάνουν μόνιμα την ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά και να εξυπηρετούν την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Επιβάλλεται έτσι η αντιμετώπισή τους. Δυστυχώς πολλοί από τους ασθενείς που έχουν κιρσούς και παρουσιάζουν συμπτώματα παραμένουν χωρίς θεραπεία με αποτέλεσμα σε πολλούς να εμφανίζονται επιπλοκές που επιβαρύνουν την υγεία τους και δυσκολεύουν μόνιμα την καθημερινότητά τους.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετές νέες θεραπείες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο κοινού προβλήματος όπως είναι οι κιρσοί, απλούστερα, γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως ανώδυνα, αντικαθιστώντας πλέον την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Ενδοφλεβική θεραπεία με LASER (EVLA): Αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αξιόπιστη αντιμετώπιση των κιρσών που εφαρμόζεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Με τη μέθοδο του laser μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν σχεδόν όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από κιρσούς στα πόδια. Σε σχέση με την κλασική χειρουργική επέμβαση, τα αποτελέσματά της είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα από αυτήν, ενώ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Δεν απαιτεί γενική αναισθησία με «διασωλήνωση»
 • Δεν δημιουργούνται τομές στα πόδια, δεν χρειάζονται ράμματα
 • Δεν υπάρχουν ουλές
 • Είναι σχεδόν ανώδυνη
 • Ο ασθενής σηκώνεται αμέσως μετά την επέμβαση
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
 • Γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες σε 2-3 μέρες

Η θεραπεία που άλλαξε την αντιμετώπιση των κιρσών: ELVeS PainLess®

Από το 1999 που ξεκίνησε δειλά η πρώτη εφαρμογή Laser για τους κιρσούς στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τα πρώτης γενεάς ενδοφλεβικά Laser, μέχρι σήμερα που χρησιμοποιούμε τα τελευταίας τεχνολογίας Laser (ELVeS Radial® 360o, 1470nm), έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος θεραπείας των κιρσών. Ειδικά την τελευταία δεκαετία με την εξέλιξη και εισαγωγή των νέων οπτικών ινών κυκλικής διάχυσης ενέργειας (ELVeS Radial® 360o) και της εφαρμογής του ανώδυνου Laser με μήκος κύματος 1470nm, εξασφαλίζεται:

 • Το σφράγισμα της φλέβας με λιγότερη θερμική ενέργεια καθώς αυτή απορροφάται 40 φορές περισσότερο στο νερό (που αποτελεί το κύριο συστατικό των ιστών) σε σχέση με την Αιμοσφαιρίνη (συστατικό του αίματος)
 • Ανώδυνη, ομοιογενής και ασφαλής θεραπεία, ειδικά με την χρήση νέων οπτικών ινών διπλού δακτυλίου ενέργειας ELVeS Radial®,2Ring®, μέσω των οποίων η ενέργεια του laser διαχέεται ομοιόμορφα κυκλικά, φθάνοντας σε κάθε σημείο του τοιχώματος της φλέβας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξάλειψη του κινδύνου διάτρησης της φλέβας ή πρόκλησης εκχυμώσεων, πόνου ή καψίματος της φλέβας (όπως μπορούσε να συμβεί στα πρώτης γενεάς laser).
 • Συνολική θεραπεία, που υπερβαίνει περιορισμούς που υπήρχαν με παλαιότερα laser ή άλλες ενδοφλεβικές θεραπείες, όπως φλέβες με μεγάλο μέγεθος ή πολύ επιφανειακές, διατιτραίνουσες κ.α, καθώς και σε ασθενείς με λήψη αντιπηκτικών, βηματοδότη ή παχυσαρκία.
 • Κορυφαία κλινική αποτελεσματικότητα (95-99%) όπως αποδεικνύεται από δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές της θεραπείας σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στην Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες χώρες το ενδοφλεβικό Laser αποτελεί πλέον την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
Κιρσοί
Κιρσοί
Κιρσοί

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με Laser εφαρμόζεται πολλές φορές σε συνδυασμό με μικροφλεβεκτομές οι οποίες αντιμετωπίζουν τους κιρσούς χωρίς τομές και χωρίς να αφήνουν ουλές, εξασφαλίζοντας ένα γρήγορο και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο NICE (National Institute for Health and Care Excellence) της Μ. Βρετανίας στις Κατευθυντήριες Οδηγίες που εκδίδει όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια, προτείνει βάσει επιστημονικών δεδομένων σαν προτιμώμενες θεραπείες για αυτή την πάθηση, τις ενδοφλεβικές θερμικές θεραπείες των κιρσών (όπως είναι η θεραπεία με Laser). (“Varicose veins: diagnosis and management” – Guidance 1.3: “Assessment and treatment in a vascular service”)

Ενδοφλεβική θεραπεία με Ραδιοσυχνότητες (RF- Radio-Frequency):  Είναι επίσης μια θερμική μέθοδος σύγκλεισης της σαφηνούς φλέβας του ποδιού που χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό τη θερμική ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί, όπως και στο Laser, μια βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας που αποφράσσεται άμεσα αποτρέποντας έτσι την παλινδρόμηση του αίματος προς τα πόδια. Χρησιμοποιείται εναλλακτικά της μεθόδου του Laser,ενώ θεωρείται πως έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με αυτό, ενώ παρουσιάζει τα ίδια πλεονεκτήματα.

Σκληροθεραπεία με αφρό: Αποτελεί μια σχετικά νεώτερη εφαρμογή της τεχνικής της σκληροθεραπείας που αποσκοπεί στην σύγκλειση των κιρσών με την βοήθεια μιας χημικής ουσίας με τη μορφή αφρού. Παρότι μπορεί να εφαρμοσθεί και στις μεγάλες στελεχιαίες φλέβες που παρουσιάζουν ανεπάρκεια (σαφηνείς φλέβες), το ποσοστό των υποτροπών που παρατηρείται μετά, είναι σημαντικό. Γι’ αυτό προτιμάται για την αντιμετώπιση κυρίως των μικρών και μεσαίου μεγέθους φλεβών όπου έχει καλά αποτελέσματα.

Σύγκλειση της φλέβας με κόλλα: Με την νέα αυτή θεραπεία επιτυγχάνεται η σύγκλειση της κύριας φλέβας που συνήθως προκαλεί τους κιρσούς (σαφηνής φλέβα), με την βοήθεια μιας ειδικής κόλλας που εναποτίθεται στο εσωτερικό της μέσω ενός ενδοφλεβικού καθετήρα. Το πλεονέκτημά της έναντι των άλλων σύγχρονων θεραπειών έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται ούτε τοπική αναισθησία, καθιστώντας τη θεραπεία των κιρσών εντελώς ανώδυνη. Εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κιρσών ενώ αναμένεται να διακριβωθεί η μονιμότητα της θεραπείας αλλά και η ασφάλεια της μεθόδου.

Μηχανοχημική σύγκλειση: Αποτελεί έναν συνδυασμό σκληροθεραπείας και ταυτόχρονου μηχανικού ερεθισμού του εσωτερικού τοιχώματος της σαφηνούς φλέβας, που επιτυγχάνεται μέσω ενός περιστροφικού συστήματος σύρματος- ενδοφλεβικού καθετήρα. Η μέθοδος αυτή, μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί χωρίς τοπική αναισθησία, αποφεύγοντας τις παρακεντήσεις που χρειάζονται γι’ αυτήν, ενώ η ενόχληση που αισθάνεται ο ασθενής από την περιστροφή του σύρματος είναι ελάχιστη.

Ελαστικές κάλτσες: Σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις και αποφυγή ορθοστασίας ή ακόμη και με φάρμακα. Πρέπει να τονισθεί ότι η συντηρητική αυτή αντιμετώπιση δεν θεραπεύει τους κιρσούς και αυτό που επιδιώκουμε κυρίως είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς επίσης και η αποφυγή, κατά το δυνατόν, των επιπλοκών τους όπως είναι η θρόμβωση ή η αιμορραγία.

Την συντηρητική αντιμετώπιση με ελαστικές κάλτσες την εφαρμόζουμε μόνο σε ασθενείς που είτε δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κιρσούς τους με επεμβατικό ή χειρουργικό τρόπο (π.χ  μεγάλης ηλικίας ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας ή λόγω συνύπαρξης άλλων ασθενειών), είτε δεν έχουν συμπτώματα και δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν αισθητικά τα πόδια τους.

Χειρουργική: Ή αλλιώς, «Σαφηνεκτομή». Αποτελούσε για πολλά χρόνια την κλασική μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών. Είχε γενικά καλά αποτελέσματα και αρκετοί ασθενείς ήταν ευχαριστημένοι, αλλά απείχε πολύ από το να είναι τέλεια.

Ο ασθενής χρειαζόταν αρκετές μέρες να αναρρώσει, ενώ υποτροπή των συμπτωμάτων και των κιρσών συνέβαινε τουλάχιστον στο 10% των ασθενών μετά το χειρουργείο.

Στις μέρες μας η μέθοδος αυτή τείνει να εγκαταλειφθεί διεθνώς αφού αναπτύχθηκαν σύγχρονες μέθοδοι, όπως η θεραπεία των κιρσών με laser, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Η «Σαφηνεκτομή» απαιτεί συνήθως γενική αναισθησία και τη διενέργεια τομών στο πόδι μέσω των οποίων αφαιρούνται τόσο η κύρια φλέβα («σαφηνής φλέβα») που παρουσιάζει την ανεπάρκεια, όσο και οι κλάδοι της με τους κιρσούς. Οι τομές συρράπτονται  με ράμματα  και συνήθως αφήνουν ουλές.

Φλεβεκτομές ή Μικροφλεβεκτομές: Διενεργούνται με τοπική αναισθησία ή μέθη και αποσκοπούν στην αφαίρεση και απομάκρυνση μεμονωμένων κυρίως κιρσών μέσω μικρών τομών ή συνηθέστερα οπών, ιδίως όταν δεν υπάρχει ανεπάρκεια στις μεγάλες φλέβες του ποδιού.

Δείτε επίσης…

Κιρσοί

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ