Κιρσοί

Home / Κιρσοί

Οι φυσιολογικές φλέβες

Τα βασικά στοιχεία του κυκλοφορικού μας συστήματος περιλαμβάνουν την καρδιά, τις αρτηρίες και τις φλέβες. Η καρδιά που λειτουργεί σαν αντλία, ωθεί με δύναμη το αίμα μέσα στις αρτηρίες (που ξεκινάνε ως μία μεγάλη αρτηρία, την αορτή, και διακλαδίζεται σε όλο και μικρότερους κλάδους ) ώστε να μεταφέρει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά μέχρι και τους πιο απομακρυσμένους ιστούς του σώματος. Από εκεί ξεκινάνε οι φλέβες με μια αντίστροφη πορεία, στην αρχή σαν πολύ μικρές τριχοειδείς φλέβες, που στην πορεία τους προς την καρδιά συνενώνονται σε όλο και μεγαλύτερες.

Οι φυσιολογικές φλέβεςΣτα πόδια απαντώνται δύο κύριες ομάδες φλεβών που λειτουργούν παράλληλα. Οι εσωτερικές φλέβες («εν τω βάθει»), που αποτελούν την κύρια οδό απορροής του φλεβικού αίματος και οι επιφανειακές φλέβες («επιπολής»). Το αίμα οδηγείται από το επιφανειακό σύστημα προς τις εσωτερικές φλέβες πριν αφήσει τα πόδια στην πορεία του προς την καρδιά.

Οι φλέβες, αντίθετα από τις αρτηρίες, είναι λεπτά αγγεία με μαλακό τοίχωμα ενώ το αίμα μέσα τους ρέει πιο αργά και με χαμηλή πίεση. Όταν στεκόμαστε όρθιοι η απόσταση της καρδιάς από τα πέλματα είναι περίπου 1 μέτρο (μεγαλύτερη στους πιο ψηλούς ανθρώπους).Aυτό από μόνο του καθιστά πολύ δύσκολη την επιστροφή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά αφού πρέπει να υπερνικήσει τη βαρύτητα. Υπάρχουν λοιπόν δύο κύριοι μηχανισμοί που βοηθούν τις φλέβες να επιτελέσουν αυτό το έργο:


1. Η « μυική αντλία»


Καθώς οι μύες του ποδιού (στην γάμπα και στον μηρό) συσπώνται, συμπιέζουν τις φλέβες που βρίσκονται ανάμεσά τους αναγκάζοντάς τες να αδειάζουν από το αίμα που περιέχουν. Κάποια ποσότητα από αυτό το αίμα ωθείται προς τα επάνω (προς την καρδιά) ενώ κάποια άλλη προς τα κάτω (προς τα πόδια). Εδώ επεμβαίνει η λειτουργία του δεύτερου μηχανισμού,


2. Οι βαλβίδες των φλεβών


Πρόκειται για «ανεπίστροφες» βαλβίδες (επιτρέπουν δηλαδή την ροή του αίματος μόνο προς τα επάνω), αναγκάζοντας έτσι όλη την ποσότητα του αίματος να κινηθεί προς την καρδιά.

Έτσι λοιπόν στα υγιή πόδια, όταν περπατάμε οι μύες σπρώχνουν το αίμα συμπιέζοντας τις φλέβες και καθώς οι βαλβίδες το εμποδίζουν από το να παλινδρομήσει προς τα κάτω, ωθείται όλο προς την καρδιά. Όταν οι μύες χαλαρώνουν, η πίεση μέσα στις εσωτερικές φλέβες μειώνεται και το αίμα ωθείται από το επιφανειακό στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο. Υπάρχουν επίσης βαλβίδες που εμποδίζουν την ροή του αίματος από τις εσωτερικές προς τις επιφανειακές φλέβες. Με αυτόν τον τρόπο, το αίμα που κυκλοφορεί στα πόδια βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία, διατηρώντας την πίεση μέσα στις φλέβες χαμηλή.

Οι φυσιολογικές φλέβες, είτε είναι στην επιφάνεια είτε βαθιά μέσα στο πόδι, συνήθως δεν φαίνονται. Αν και σε πολύ λεπτούς ή μυώδεις ανθρώπους μπορεί να διακρίνονται κάποιες φλέβες στα πόδια τους αυτές εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί εάν είναι φυσιολογικές. Σε αυτή την περίπτωση δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα ούτε χρειάζονται θεραπεία.

Όταν διαταραχθεί ο φυσιολογικός αυτός μηχανισμός κυκλοφορίας του φλεβικού αίματος στα πόδια, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εμφάνιση κιρσών.

Δείτε επίσης…

Οι φυσιολογικές φλέβες

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ