Πρησμένα πόδια και αγγειακές παθήσεις: Πώς σχετίζονται;

Home / Aιμαγγειωμα / Πρησμένα πόδια και αγγειακές παθήσεις: Πώς σχετίζονται;
Πρησμένα πόδια και αγγειακές παθήσεις: Πώς σχετίζονται;4 min read
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πρησμένα πόδια και αγγειακές παθήσεις: Πώς σχετίζονται;

Πρησμένα πόδια και αγγειακές παθήσεις: Πώς σχετίζονται;

Έχεις πρησμένα πόδια ή πρησμένους αστραγάλους; Τα πρησμένα πόδια αποτελούν μία ένδειξη που μερικές φορές χρειάζεται να μας προβληματίσει και άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εστιάσουμε στα συμπτώματα που έχουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης. Όμως, πια μπορεί να είναι η συσχέτισή τους με τις αγγειακές παθήσεις;

Πρησμένα πόδια: Τι μπορεί να ευθύνεται;

Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσουμε τα αίτια αυτής της κατάστασης. Τα πρησμένα πόδια δημιουργούν έντονη ανησυχία κυρίως όταν αρχίζουν και ενοχλούν στην καθημερινότητα. Κάποιοι από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να είναι τα πόδια μας πρησμένα είναι οι ακόλουθοι:

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυξάνεται το σωματικό βάρος ενδέχεται να παρατηρηθεί πρήξιμο στα πόδια της εγκυμονούσας γυναίκας.

Τρόπος ζωής

Κακή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των ποδιών, που οφείλεται σε παρατεταμένη ακινησία, έλλειψη άσκησης, καθιστική ζωή, ή σε ορθοστασία. Ακόμα, τα στενά ρούχα ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στα πόδια.

Υπερβολική ζέστη

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα πόδια πρήζονται καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη.

Φλεβική ανεπάρκεια

Όταν υπάρχουν «χαλασμένες» φλέβες στα πόδια (συνήθως κιρσοί), γίνεται λίμναση του αίματος χαμηλά στα πόδια.

Θρόμβωση– Θρομβοφλεβίτιδα

Όταν σχηματιστεί θρόμβος μέσα στις φλέβες του ποδιού η φλέβα βουλώνει και δεν επιτρέπει στο αίμα να επιστρέψει στην καρδιά. Έτσι, το αίμα λιμνάζει κι προκαλεί πρήξιμο στο πόδι.

Λεφοίδημα

Το λεμφοίδημα πρήζει και παραμορφώνει το πόδι. Όταν γίνει χρόνιο θεραπεύεται δύσκολα και προδιαθέτει το πόδι μας σε μολύνσεις.

Συμπτώματα

Τα πρησμένα πόδια ενδέχεται να εμφανίζονται σταθερά ή και περιστασιακά και να συνοδεύονται κάποιες φορές και από άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με το πρήξιμο στα πόδια περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα, ερυθρότητα, κνησμό, εξάνθημα, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή και διογκωμένες φλέβες.

Ακόμα το πρήξιμο στα πόδια συνήθως είναι εντονότερο το απόγευμα ή το βράδυ. Το πρωί είναι λιγότερο εμφανές ή μπορεί και να μην υπάρχει.

Τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση του πρηξίματος

Για την αντιμετώπιση του πρηξίματος συνίσταται η υιοθέτηση καλών πρακτικών στην καθημερινότητά μας.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας.

  • Προσέξτε το σωματικό σας βάρος ώστε να είναι κανονικό.
  • Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τη συσσώρευση υγρών και το πρήξιμο ενώ αντίθετα με τα φρούτα και τα λαχανικά θα βοηθήσουν στην καλή υγεία των αγγείων.
  • Προσπαθήστε να μην κάθεστε πολλή ώρα όρθιοι ή καθιστοί και να γυμνάζεστε συστηματικά κάνοντας γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ.
  • Όταν ξεκουράζεστε, τοποθετήστε τα πόδια σας λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα για να ξεκουράσετε την περιοχή.
  • Επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο αγγειοχειρούργο ώστε να εξετάσει σε βάθος το πρόβλημά σας και να σας απαντήσει υπεύθυνα από τι προκλήθηκε το πρήξιμο στα πόδια σας.

giatros

Στο Κέντρο Φλεβικών Θεραπειών «Vein Therapy» εξειδικευόμαστε στη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, εφαρμόζοντας σύγχρονες θεραπείες που δίνουν λύση, ακόμη και σε επώδυνα και δύσκολα περιστατικά. Γνωρίστε τον έμπειρο αγγειοχειρουργό και διευθυντή του κέντρου, Δρ. Κωνσταντίνο Λαμπίδη.

Δείτε επίσης…

Πρησμένα πόδια και αγγειακές παθήσεις: Πώς σχετίζονται;

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ